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Q1: Do you agree with the interpretation of the definition of multilateral systems? 

We do not agree with the view that a system where on one side of any trade (buy side or sell 

side) there is always the same party should be considered multilateral simply because the 

system is operated by a third party (draft ESMA opinion no. 24).  

Therefore, for example, the system for auctions in French Guarantees of Origin (“French 
GOs”), which EEX AG is appointed to conduct on behalf of the French state (“French GO 
Auctions”), is no multilateral system, because the seller is always the French state: per Article 

L. 314-14-1 of the French Energy Code, only the French Ministry of Energy represented by the 

Direction Générale de l'Energie et du Climat (French Energy and Climate Authority – “DGEC”) 
can be the seller of French GOs in the French GO Auctions. All other participants in French GO 

Auctions may only assume the role of a buyer. The fact that the system is operated by a third 

party, i.e. EEX AG, who has been entrusted with the operation of the platform by the French 

state, does not change the character of the auction system from non-multilateral to 

multilateral. 

Considering systems as “multilateral” where on one side of the trade there is always the same 
party would not be in line with the wording of the definition of “multilateral system”. Article 
4 (19) of MiFID II defines ‘multilateral system’ as: 

“any system or facility in which multiple third-party buying and selling trading interests in 

financial instruments are able to interact in the system”.  

According to this wording, for a system to be considered multilateral it has to provide for 

“multiple third-party buying and selling trading interests”, meaning there have to be multiple 
potential contractual partners on the buy side and on the sell side (see also: WM 2002, 1325 

(D.IV.2.)). “Multiple” applies to both the “buying” and “selling” trading interests. This follows 
from the fact that both kinds of interests are linked by the word “and” (instead of “or” or 
“and/or”). Additionally, if “multiple” was referring to “buying and selling interests” as a whole 

(i.e. the sum of both), this would not provide any distinction from bilateral trading, because 

then also any bilateral trading would involve “multiple buying and selling interests” (one 
buying interest + one selling interest). 
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Therefore, a system wherein on one side (buy side or sell side) of any trade concluded is 

always the same party may not be considered multilateral. Such system would not be covered 

by the wording of the definition of “multilateral system”. 

Furthermore, the trading platform operator does not have any buying or selling interest and 

the fact that a third party is operating the system can therefore not turn a bilateral system 

into a multilateral one. The only role of the platform operator is to provide and operate the 

platform. Even if the platform operator may have a general business interest in that it earns 

money from the operation of the platform, such business interest is not sufficient to be 

considered as an interest under the clear wording of Art. 4 (19) MiFID II, which expressly 

requires “buying and selling trading interests”. The operator of the platform clearly has no 
buying or selling interest, because he is neither buying nor selling anything on the trading 

platform. Furthermore, the wording of Article 4 (19) MiFID II requires “interaction” between 
the buying and selling interests. The business interest of the platform operator in any case 

does not interact with any buying or selling interest, because the platform operator as such 

is never counterparty to any trade concluded on the platform. Finally, Art. 4 (19) MiFID II 

requests interaction of buying and selling interests “in the system”. The business interest of 
the platform operator, however, is outside the system.  

But also according to the purpose of the provisions on multilateral systems the business 

interest of the operator of the platform should not be considered when counting the multiple 

buying or selling interests. For the trading process, for competition and price formation it 

does not make any difference whether (i) there is always the same party on one side of the 

trade and this person at the same time operates the trading platform, or (ii) there is always 

the same party on one side of the trade, but the platform is operated by a third party. The 

platform operator does not add further competition, because he does not add any orders and 

does not participate in the trading.  

Therefore, ESMA in fact is right when stating in no. 23 of the consultation that the term “third 
party” in the definition of “multilateral system” relates to persons other than the system 

operator. However, this means in consequence and contrary to ESMA’s statement in no. 24 
that the operation of the platform by a person different from buyer and seller cannot turn a 

bilateral system into a multilateral one. The view that a system, where on one side of the 

trade there is always the same party, is not multilateral is also not contrary to the decision of 

the CJEU (Case C-658/15 of 16 November 2017) cited by ESMA in no. 24. First of all, this 

decision refers to the legal situation prior to implementation of the definition of “multilateral 
system” in Art. 4 (19) MiFID II and therefore cannot be used to interpret this newer definition. 
Additionally, in the system that was subject to the decision there were multiple persons acting 

on both sides (buy side and sell side). Therefore, in any event, the court has not decided a 

case where on one side of the system there was only one trading interest (see for example 

no. 34 - 36). 

 

Q6: Do you agree that a “single-dealer” system operator by a third party, as described in 
Figure 5, should be considered as a multilateral system? If not, please explain. 

Please refer to our response to Question 1.  
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We disagree with the view that a “single-dealer” system operated by a third party, as 

described in Figure 5, should be considered as a multilateral system. 

The trading platform operator does not have any buying or selling interest and the fact that a 

third party is operating the system can therefore not turn a bilateral system into a multilateral 

one. The only role of the platform operator is to provide and operate the platform. Even if 

the platform operator may have a general business interest in that it earns money from the 

operation of the platform, such business interest is not sufficient to be considered as an 

interest under the clear wording of Art. 4 (19) MiFID II, which expressly requires “buying and 
selling trading interests”. The operator of the platform clearly has no buying or selling 
interest, because he is neither buying nor selling anything on the trading platform. 

Furthermore, the wording of Article 4 (19) MiFID II requires “interaction” between the buying 
and selling interests. The business interest of the platform operator in any case does not 

interact with any buying or selling interest, because the platform operator as such is never 

counterparty to any trade concluded on the platform. Finally, Art. 4 (19) MiFID II requests 

interaction of buying and selling interests “in the system”. The business interest of the 

platform operator, however, is outside the system.  

But also, according to the purpose of the provisions on multilateral systems the business 

interest of the operator of the platform should not be considered when counting the multiple 

buying or selling interests. For the trading process, for competition and price formation it 

does not make any difference whether (i) there is always the same party on one side of the 

trade and this person at the same time operates the trading platform, or (ii) there is always 

the same party on one side of the trade, but the platform is operated by a third party. The 

platform operator does not add further competition, because he does not add any orders and 

does not participate in the trading.  

Therefore, ESMA in fact is right when stating in no. 23 of the consultation that the term “third 
party” in the definition of “multilateral system” relates to persons other than the system 
operator. However, this means in consequence and contrary to ESMA’s statement in no. 24 
that the operation of the platform by a person different from buyer and seller cannot turn a 

bilateral system into a multilateral one.  

The view that a system, where on one side of the trade there is always the same party, is not 

multilateral is also not contrary to the decision of the CJEU (Case C-658/15 of 16 November 

2017) cited by ESMA in no. 24. First of all, this decision refers to the legal situation prior to 

implementation of the definition of “multilateral system” in Art. 4 (19) MiFID II and therefore 
cannot be used to interpret this newer definition. Additionally, in the system that was subject 

to the decision there were multiple persons acting on both sides (buy side and sell side). 

Therefore, in any event, the court has not decided a case where on one side of the system 

there was only one trading interest (see for example no. 34 - 36). 

Q7: Do you agree that systems pre-arranging transactions that are formalised on a trading 

venue, even when arranged in a multilateral way, should not be required to be authorised 

as trading venues? Do you agree with the justification for such approach? 

We do not agree with the opinion expressed in no. 80 of the consultation that the mere 

arranging of buy and sell interests or negotiation of essential terms without trade conclusion 
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is sufficient ‘interaction’ within the meaning of the definition of ‘multilateral system’ in Art. 4 
(1) (19) MiFID II. ‘Interaction’ should require trade conclusion. Otherwise, a (pre-) arranging 

firm may require a trading venue license (because it (pre-) arranges trades in a multilateral 

way and is therefore deemed to operate a ‘multilateral system’) but may not get such license 
because for all kinds of markets (regulated market, MTF and OTF) MiFID II requests trade 

conclusion in the system (see Art. 4 (1) (21-23) MiFID II). 

Subsequent trade conclusion on a trading venue cannot be considered a trade conclusion in 

the ‘system’ of the pre- arranging firm. 

The opinion expressed in no. 80 of the consultation also seems to be based on the assumption 

that the pre-arranging firm outsources the trade conclusion to the trading venue. This is not 

the case because the pre-arranging firm is at no point in time mandated to execute the 

respective trades and therefore cannot outsource this task (which it never had). Trade 

execution is exclusively and originally the task of the trading venue. 

Neither does the trading venue on which a trade is concluded outsource the arranging of the 

transaction to the pre-arranging firm. Pre-arranging outside of the trading venue is not 

necessary for or part of the trade conclusion. Trades are concluded in accordance with the 

rules of the trading venue which do not require any pre-arranging. As the trading venue 

therefore does not have to pre-arrange any trade, it does not need to outsource this task 

(which it does not have) to the pre-arranging firm. The spheres of the pre-arranging system 

and the trading venue are completely separate. 

The trading venue is therefore not responsible for the process of pre-arranging and for the 

pre-arranging firm fulfilling all regulatory and legal requirements. We deem it rather to be the 

sole responsibility of the pre-arranging firm to comply with its regulatory and legal obligations 

applicable to the pre-arranging of transactions while it is the sole responsibility of the trading 

venue to ensure legal and regulatory compliance once the process of registration on the 

trading venue under its rules has started. Such allocation of responsibilities should not be 

disrupted by a special mandatory agreement between the trading venue and the pre-

arranging firm. In addition, for MiFID II provisions that do not relate to a particular trade, but 

to trading as a whole (like provisions on non-discriminatory access), it would remain unclear 

which trading venue (and to what extent) would have to ensure compliance, if the pre-

arranging firm formalises all trades on a trading venue, but not always on the same one. 

Imposition of such contractual arrangements may also further impair transparency 

requirements, while unnecessarily complicating the legal relations between trading venues, 

entities prearranging transactions and trading members. 
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Europex is a not-for-profit association of European energy exchanges with 30 members. It 
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